Cu ocazia Nopții Muzeelor, sâmbătă, 13 mai 2023, în intervalul orar 18.00 - 24.00, vizitatorii sunt invitaţi să descopere satul tradiţional românesc, prin intermediul expoziţiei permanente „Arta populară din România“ și a celei temporare „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe“.
Expoziția permanentă a muzeului cuprinde toate genurile creației artistice tradiționale: icoane pe lemn şi pe sticlă, ceramică, port popular, scoarţe, ţesături pentru decorul interiorului, lemn, metal, mobilier ţărănesc şi inventar agro-pastoral, în expunere fiind reprezentate toate provinciile istorice româneşti (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Moldova) și o multitudine de zone și subzone etnografice.
Muzeul de Artă Populară Constanța este depozitarul unor valoroase obiecte care aparțin patrimoniului cultural – național, între cele mai vechi piese deținute numărându-se icoanele pe sticlă sau lemn, pictate în secolele XVIII- XIX, scoarțele din Moldova datate 1849, 1862 și 1875, cahlele ceramice săsești de secol XVIII, podoabele și costumele populare confecționate în secolele XIX și în primii ani ai secolulul al XX- lea, mobilier țărănesc de secol XIX, precum și variatele țesături care în trecut împodobeau casa țăranului român (ștergare, fețe de masă, perne, covoare, cearceafuri, foițe de pat și de perete etc.).
Expoziția „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe“ reunește 42 de ștergare dobrogene de o valoare inestimabilă, decorate cu motive avimorfe (pe aceste ștergare au fost identificate 13 tipuri de păsări - porumbei, cocoși, păuni, rândunele, struți, cuci, papagali, pupeze, lebede etc.). Ștergarele au fost confecționate din bumbac și borangic, în perioada 1900 - 1920, în sate – eșantion ale Dobrogei de Sud și de Nord (Oltina, Băneasa, Viile, Seimeni, Dunăreni, Topalu, Mircea Vodă, Saraiu, Gârliciu, Enisala, Beidaud, Lunca, Satu Nou), la realizarea acestora fiind folosite tehnici precum țesutul în două ițe, ajuratul, alesul peste și printre fire.
Valoarea acestor piese este certificată prin faptul că au fost clasate de Ministerul Culturii în categoriile Tezaur sau Fond, fiind considerate valori excepționale și deosebite ale patrimoniului cultural-național.
Pe tot parcursul serii, la muzeu se vor afla membrele Asociației Cusături Dobrogene, care vor face demonstrații de lucru, prezentând celor interesați modele de cusături și broderii autentice. Activitatea va fi organizată după modelul șezătorilor din trecut, când fete și femei se adunau pentru a lucra și descoperi împreună motive și tehnici de realizare a cămășilor și a altor piese de costum sau țesături de interior. Fundal sonor în muzeu: muzică vocală și instrumentală a lui Grigore Leșe.
Vă invităm, așadar, să treceți pragul Muzeului de Artă Populară, pentru a face o călătorie în universul bunicilor și străbunicilor, dar și pentru a intra în atmosfera unei șezători tradiționale, unde mâini îndemânatice lucrează cu acul cămașa populară românească.
Intrarea este gratuită, iar ultimul acces va fi la ora 23.45.
Comments