top of page
Admin

Trei spectacole în week-end, la Teatrul de Stat Constanța

Teatrul de Stat Constanța a programat sâmbătă, 19 noiembrie a.c., două reprezentații ale unui spectacol premiat la Gala Premiilor UNITER în anul 2020, „Jocuri în curtea din spate“, de Edna Mazya, traducerea Ada-Maria Ichim, în regia Dianei Mititelu. Regizoarea TSC a câștigat Premiul pentru Debut, pentru regia acestui spectacol.


Cele două reprezentații sunt programate la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, din strada Ion Lahovari nr. 2A, de la orele 17.00 și 20.00, rolul principal fiind jucat, alternativ, de Cristiana Luca și de Ecaterina Lupu, acompaniate de actorii Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai.


Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.


Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. „Jocuri în curtea din spate“ este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe!


Decorul și costumele au fost concepute de Răzvan Bordoș, iar lighting design-ul, de Cristian Niculescu.


Tot în week-endul care urmează, Teatrul de Stat Constanța a programat o reprezentație a spectacolului „Doi tineri din Verona“, de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Reprezentația este programată duminică, 20 noiembrie a.c., de la ora 19.00, tot la Sala Studio.


Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația „într-o altă cultură“, iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano. Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin. „O altă cultură“ devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.


În distribuție: Andrei Bibire, Florin Aioane, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Maria Lupu, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Mihaela Velicu, Grațian Prisăcariu, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Cătălin Bucur, Alina Manțu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roșu.


Decorul a fost realizat de Andreea Săndulescu, costumele de Alexandra Mâzgăreanu, iar muzica originală de Alexandru Suciu.




8 views0 comments

Comentarios


bottom of page