Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa Blue Theatre, ajuns la cea de-a opta ediție, și-a deschis porțile vineri, 25 august a.c.! În fiecare seară, suney, așteptați la scena din Grădina Tomis (fostele Arene) din Parcul Arheologic. Intrarea este gratuită!
Aproape 1.000 de persoane au participat la prima zi de festival a ediției 8.0. Publicul s-a declarat încântat că acest spațiu cultural a fost redeschis și poate veni, din nou, aici, după mulți ani, la spectacole. Spectatorii au urmărit cu drag, au râs și au plâns cu trupa constănțeană AICI și cu Tania Popa.
FITIC 8.0 continuă până pe 2 septembrie a.c., în fiecare seară, așa că suntem invitați la teatru. Spectacolele au loc pe scena din Grădina Tomis (fostele Arene) din Parcul Arheologic. Intrarea este gratuită!
Sâmbătă, 26 august a.c., de la ora 17.00, un spectacol de teatru-lectură, produs de Art Musique.
„Sora mea geamănă“, spectacolul semnat de Cristina Tamaș, regia și ilustrația muzicală Carmen Dominte, cu Oana Dominte și Simona Drăghici, pune spectatorul în fața a trei destine interesante, care ajung, în final, să se intersecteze. Acțiunea se desfășoară în biroul notarial de la parterul unui bloc în care cele două surori gemene poposesc uneori, pentru a socializa și a-și depăna amintiri sau a povesti întâmplări cotidiene. Până într-o zi, când are loc o spargere și, din apartamentul lor, dispare o icoană de patrimoniu foarte valoroasă… Piesa este, însă, în același timp, o pledoarie pentru onoare și cinste, pentru toleranță și dragoste.
De la ora 19.00, Teatrul Coquette prezintă spectacolul de teatru independent „Eu, tu și copacul / Șah-mat“, de Gabriel Costan. Coordonarea scenică: Ruxandra Bălășu. Distribuție: Valeria Cristia și Gabriel Costan.
O poveste de dragoste care se naște întâmplător, pe o bancă în parc. Într-o frumoasă zi de toamnă, scriitorul Dragoș întâlnește o frumoasă femeie, pe o bancă într-un parc. Întâlnirea se lasă cu scântei de la prima vedere și o neașteptată partidă de șah îi face să se privească altfel. Cu toate astea, viața are alte planuri pentru cei doi. Ce se poate naște dintr-o asemenea întâlnire? Când crezi că ai prevăzut deja totul, vei avea o nouă surpriză.
Iar de la ora 21.00, pe scena din Grădina Tomis, Unfortunate Thespians, Teatrul Dramaturgilor Români și Muzeul Național al Literaturii Române prezintă spectacolul de teatru independent „Femeia ca un camp de luptă“, de Matei Vișniec. Regie: Mike Săvuică. Muzică: Andrei Duțu & Andra Brebu. Distribuție: Claudia Vasile, Andra Brebu, Claudiu Dragomir.
Un mit istoric spune că toate războaieleau pornit pentru femei. Ce se întâmplă în momentul în care obiectul dorinței devine obiectul abuzului? Ce se întâmplă atunci când tacticile militare se folosesc de corpul uman precum un obiect? De câte femei sacrificate este nevoie pentru a opri un ciclu repetitiv pornit încă de la începuturile omenirii?
Textul lui Vișniec ne prezintă contemporanitatea unor teme străbune. Putem oare schimba percepția istorică asupra corpului feminin într-o odă parabolică a divinizării ființelor creatoare de viață, numite femei?
Acest performance experimental ne prezintă gândurile frământate și frânturi din amintirile unei femei trecute printr-o serie de evenimente catastrofale. Acceptarea, dragostea de sine, iertarea sunt doar câteva din temele pe care am dori să le cugetăm împreună. Nu putem schimba istoria, dar putem schimba ce se întâmplă de acum înainte.
De la ora 23.00, e rândul studenților să vină în fața spectatorilor. Distinkt Company va prezenta spectacolul „One for sorrow“.Adaptare de Diana Mănăilă, după Cordelia Lynn. Regia: George Lepădatu.
În timpul unui atac terorist, Imogen se alătură unei campanii de ajutor pentru victime. Înainte ca frații ei să fie de acord, Omar ajunge la ușa casei lor, cerând refugiu.
Relația dintre patru frați este pusă la încercare. Principiile lor se vor dovedi false. Din cauza prejudecăților, nimeni nu va mai privi obiectiv situația în care se află.
Mai multe informaţii despre FITIC 8.0, pe site-ul www.fitic.ro ori pe paginile de Facebook și Instagram ale Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa.
Comments